Jeden podozrivý z útokov v Bostone je mŕtvy, druhý uteká pred políciou

19.04.2013 Celý región

Boston (TASR) - Muži podozriví zo spáchania útokov počas Bostonského maratónu sú bratia vo veku 19 a 20 rokov, sú čečenského pôvodu a v USA mali povolenie na trvalý pobyt. S odvolaním sa na vyšetrovateľov o tom dnes informovala televízia NBC.
Americká polícia dnes po naháňačke jedného z dvoch podozrivých vážne zranila. Muž zomrel po prevoze do nemocnice.
Po druhom podozrivom polícia intenzívne pátra na bostonskom predmestí Watertown. Podľa zdrojov AP ide o 19-ročného Džochara A. Carnajeva, žijúceho v Cambridge, štát Massachusetts.
Oblasť Bostonu v noci nadnes poznamenalo násilie: najprv bol v areáli Massachusettsského technologického inštitútu na bostonskom predmestí Cambridge smrteľne zranený policajt, ktorý bol členom hliadky privolanej po sérii výstrelov a explózií. O niekoľko hodín neskôr hlásili prestrelku z predmestia Watertown, ležiaceho západne od Bostonu.
Prestrelka medzi policajtmi a podozrivými
Polícia neskôr informovala o prestrelke medzi policajtmi a dvoma podozrivými zo spáchania útokov na Bostonský maratón.
Jeden z nich bol muž v tmavej čiapke, ktorého polícia postrelila a zraneniam po prevoze do nemocnice podľahol. Podľa vyjadrenia lekára z Beth Israel Deaconess Medical Center muž utrpel strelné zranenia a pravdepodobne aj zranenia po výbuchu výbušniny. 
"Bolo tam toho viac ako len strelné zranenia," povedal lekár, ktorý nezverejnil svoje meno. V čase prijatia do nemocnice mal podozrivý muž zástavu srdca. 
Druhý muž, ktorý má na fotografiách zverejnených FBI bielu čiapku, je na úteku. Polícia po ňom pátra vo Watertowne, ktorého obyvateľstvo vyzvala nevychádzať a neotvárať dvere svojich domov. Varovala, že muž je "veľmi, veľmi nebezpečný" a je možné, že má na tele výbušninu.
Vzhľad muža na úteku sa zhoduje s popisom podozrivého v bielej čiapke z fotografií - ide o belocha.
Unikajúci muž je ozbrojený strelnými zbraňami a má výbušninu. Polícia preto vyzvala obyvateľstvo na opatrnosť a odporučila im nezhromažďovať sa.
FBI zverejnila snímky dvoch podozrivých strojcov výbuchov v Bostone
Americký Federálny úrad pre vyšetrovanie (FBI) zverejnil včera (18. apríla) fotografie dvoch podozrivých v prípade pondelkových explózií počas maratónu v Bostone a požiadal verejnosť o pomoc pri ich identifikovaní. Informovala o tom agentúra AP.
V prípade podozrivých ide o dvoch mužov, spresnila agentúra Reuters. Špeciálny agent FBI Richard DesLauriers na včerajšej tlačovej konferencii v Bostone upozornil, že podľa FBI môžu byť podozriví ozbrojení a extrémne nebezpeční.
Na zverejnených snímkach vidieť dvoch mladých mužov s batohmi, v ktorých mohli byť ukryté nálože, píše agentúra DPA. Jeden z dvoch podozrivých nechal svoj batoh na miestne jedného z dvoch výbuchov, spresnil DesLauriers. Muži mali na hlavách čiapky, jeden tmavej a druhý bielej farby.
Výbuchy v cieľovej rovinke bostonského maratónu si vyžiadali tri obete a vyše 170 zranených. Fotografie podozrivých páchateľov dnes zverejnili niekoľko hodín po tom, čo sa americký prezident Barack Obama spolu s manželkou Michelle zúčastnil na spomienkovej bohoslužbe za obete v katedrále v Bostone.
FBI: Identifikovanie strojcov výbuchov v Bostone je najvyššia priorita
Identifikovanie a lokalizácia podozrivých strojcov pondelkových výbuchov počas maratónu v Bostone je v súčasnosti najvyššou prioritou amerického Federálneho úradu pre vyšetrovanie. Uviedli to predstavitelia FBI na štvrtkovej tlačovej konferencii v Bostone.
 

Vyberte región